Escoltes valencià? Aprendre la gramàtica i l'ortografia és una cosa, però l'ús del llenguatge, l'entonació, els localismes… Tot allò que dóna música i color a una llengua està en la conversa. I hi ha una “patracolada*” d'expressions valencianes que només aprendràs posant l'orella.
Els plans d'estudi del Centre d'Idiomes inclouen mòduls de comprensió oral i immersió cultural per a treballar la pronunciació i les expressions col·loquials, tant en les classes presencials com en les plataformes d'aprenentatge online. Però a més d'estudiar, convé utilitzar el llenguatge en el nostre dia a dia. Una bona manera de fer-ho és acostant l'idioma valencià als nostres interessos. Per exemple, escoltant programes de ràdio o televisió propers als nostres gustos. El format podcast agrada molt perquè a més de ser gratuït, pot acompanyar-te en els teus trajectes diaris, mentre t'ocupes en les tasques domèstiques o en els moments de descans.
Perquè t'animes a escoltar valencià i ho passes bé al mateix temps, et presentem aquesta selecció de cinc podcast en valencià de diferent temàtica. Després ens expliques quin has triat.
Un magazín cultural amb un toc de llima que no es limita a la cultura valenciana, encara que li dedica un gran espai. Parlaran de Blasco Ibáñez però també de la pròxima cançó de l'estiu a Costa Rica.
Pots escoltar a la carta els programes de literatura de À Punt ràdio. Maria Josep Poquet et manté al tant de l'actualitat amb entrevistes a autors, jocs de lletres i crítica. O també pots seguir el programa d'Irene Rodrigo, Una habitació pròpia, més centrat en l'experiència del lector i la divulgació literària.
Els joves periodistes esportius d'aquest podcast li'l prenen molt de debò, i abasten tots els esports més populars de la Comunitat, incloent la pilota, i per descomptat l'esport femení.
“Tots els dies passen coses. És inevitable. Cada dia, 2 minuts d'anècdotes glorioses i d'aniversaris honorables... o no tant.” Així presentava Joan Espinosa el seu podcast de micro relats, que per desgràcia creiem que va deixar de produir al juny de 2017; però ací queden per a gaudir-les encara, totes les seues històries efervescents de dos minuts.
Cinema i sèries “des del punt de sentida” de Pablo Plaza i Lluís el Campello. Parlen del millor i del pitjor, i també del que va més enllà de la pantalla. Intentant allunyar-se del clàssic format de “crítica cultureta”, el programa està obert al debat i et farà reprensar-te com valores les obres audiovisuals que veus.
Esperem que gaudisques molt d'aquesta selecció, o que ens comentes nous descobriments en el món del podcast. I - si de debò de la bona- t'has decidit a millorar el teu valencià, no deixes de consultar la nostra oferta formativa: tens una plataforma online per a aprendre al teu ritme.
---
* "Patracolada" és un col·loquialisme que s'utilitza com a equivalent a "un fum". Deriva de un altre col·loquialisme, "patracol", que sí està acceptat en el diccionari normatiu, i significa:
1. m. [col·loq.] Llibre o conjunt de documents molt voluminós. Ha escrit un patracol que és impossible de llegir.
2.m. pl. [col·loq.] Paperassa, especialment conjunt de documents exigits per l'Administració pública. Ja he preparat els patracols per a sol·licitar la beca.
És un terme que escoltaràs en converses, però no veuràs en els llibres de text.